Selecteer een pagina

De 8 weken met ons gezin in huis bleek een mooie bevestiging hoe belangrijk rust en ruimte voor mij zijn.

Ik heb gevoeld hoe gevangen ik mij voel wanneer ik beperkt word in mijn ruimte en rust. En ik heb ervaren wat een energie en kracht het mij geeft wanneer ik bewust die momenten van rust en ruimte weet te organiseren.

Delen

Nadat ik mijzelf 2 dagen en nachten had opgeladen in een hotel aan zee werd het zaak die rustmomenten door te trekken. Vlak voordat ik van het strand vertrok belde ik mijn buddy om het wat ik noemde “terugval-preventie-plan” met haar te delen.

Ik vertelde aan haar hoe ik van plan was om bij terugkeer in de hectiek van thuis die kleine momentjes voor mijzelf in te bouwen.

Een online sessie bootcamp vanaf de zolder, een wandelingetje in de buurt, de kinderen dagelijks “verplicht” even alleen op hun eigen kamer laten spelen en de wetenschap dat ik op elk moment best weer een nachtje naar het hotel zou kunnen. Daarnaast een terugkerende duinpandag, omdat het strand voor mij nu eenmaal de ultieme bron van rust en ruimte is.

Door dit te delen werd het serieus en had ik meteen een stok achter de deur, omdat ik wist dat zij er tijdens onze wekelijkse belmomenten wel eens op terug zou kunnen komen.

Buddy

Ons gesprek herinnerde mij eraan: hoe fijn het is om in openheid je verhaal met iemand te delen. Dat er iemand is met wie je je meest persoonlijke uitdagingen kunt bespreken. Ook de lastigere zaken waar je niet blij mee bent of niet trots op bent.

En dat doen Tessa en ik al ruim 2,5 jaar iedere maandagochtend.

Ik realiseerde mij dat ik dat de afgelopen weken voornamelijk in mijn eentje op zoek was geweest naar die rust en ruimte. Terwijl het zoveel makkelijker is om samen je uitdagingen aan te gaan.

Hoewel we elkaar wekelijk spreken wilde ik mijn buddy niet met deze sores blijven lastig vallen. Op een gegeven moment liet ik dat onderwerp maar rusten terwijl ik stilletjes bleef doorploeteren.

Door niet alles te delen en zelf zo te worstelen raakte ik juist de verbinding kwijt met de mensen om mij heen die belangrijk zijn.

Je hoeft het allemaal niet alleen te doen!

Verbinding

Dus: ja, mijn kernwaarden rust en ruimte zijn belangrijk. Maar ik wil het niet ten koste laten gaan van die andere kernwaarde die ik zo belangrijk vind: verbinding.

Dus maak ik mijn buddy weer actief deelgenoot van de uitdagingen thuis in Corona-tijd. Ik betrek haar bij mijn plan. En ik bel weer wat vaker met mensen die mij energie geven.

Zo blijf ik mij bewust van wat ik belangrijk vind en kies ik aan wie of wat ik mijn aandacht schenk.