Selecteer een pagina

Het afgelopen weekend heb ik mogen coachen bij 365 Dagen Succesvol in het Kuinderbos waar 200 deelnemers deel namen aan de Nature Quest. 3 dagen solo het bos in, zonder eten, met beperkte bepakking en de vraag:

Wie ben ik wanneer ik niets meer heb?

Ik ben nu voor het 4e jaar betrokken bij 365 waarvan dit mijn 2e jaar als Team coach is. Ik weet hoe het is om een dag in mijn eentje in het bos te zitten én wat voor impact het heeft om 4 dagen solo het bos in te gaan. Waar ik bij de 1-daagse kon concluderen dat ik bij mijzelf in goed gezelschap ben was het effect van de 4-daagse vele malen groter.

Wanneer je de natuur ziet als symbool voor je eigen leven valt er van elke mier nog veel te leren

Je kunt je voorstellen dat bij de organisatie van zo’n Nature Quest voor 200 deelnemers veel komt kijken. Zo’n evenement vereist een goedlopende samenwerking tussen 365 Dagen Succesvol en Nature Quest zelf.

Terwijl 365 en NQ hun krachten het afgelopen weekend bundelden heb ik in die samenwerking 4 gezamenlijke kernwaarden kunnen ontdekken:

Veiligheid

Safety first!

Bij zo’n grootschalige NQ kunnen zich allerlei uitdagingen voor doen; tekenbeten, ontmoetingen met dieren, lichamelijke klachten, nachtelijk verdwalen, slechte weersomstandigheden en grootschalige evacuatie.

Het is belangrijk de deelnemers op deze mogelijke risico’s te wijzen, hen instructies mee te geven en hen een gevoel te geven van veiligheid: er wordt indien nodig voor mij gezorgd.

Inspirerend dat 365 en NQ de deelnemers niet als klein kind de les lezen, maar hen ook wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid en de verantwoordelijkheid voor elkaar als buddies. Daarom gaat de kernwaarde veiligheid wat mij betreft hand in hand met de kernwaarde verantwoordelijkheid.

Verantwoordelijkheid

De organisatie verstrekt alle informatie die nodig is en neemt daarmee verantwoordelijkheid. Als deelnemer ben je echter verantwoordelijk voor je eigen fijne Quest én verantwoordelijk voor elkaar als buddies. Bij problemen zoek je eerst elkaar op en indien nodig verlaat je in duo’s je plek. Wanneer de NQ is afgelopen kom je als 1 team terug.

Daarnaast wordt je gewezen op je verantwoordelijkheid voor het welzijn van de natuur:

Jij bent te gast in het bos en bij de dieren.

Vertrouwen

De deelnemers kunnen vertrouwen op de goede zorgen van de organisatie. Doordat er aandacht is voor het groepsproces ontstaat er vertrouwen in elkaar als groep. Samen worden intenties gedeeld en wordt er afscheid genomen van datgene waar afscheid genomen van dient te worden. Een goede basis om het vertrouwen in jezelf te krijgen dat je op natuurlijke wijze deze NQ tot een mooie belevenis maakt!

Op vrijdag heb ik een aantal deelnemers het bos in mogen begeleiden die er op zondag blakend van zelfvertrouwen: “Ik heb het gewoon gedaan!” weer uit kwamen!

Verbinding

De verbinding tussen 365 en NQ moge duidelijk zijn: gezamenlijke kernwaarden en een gezamenlijke visie zorgen voor verbinding.

Dankzij de sfeer van veiligheid en vertrouwen ontstaat verbinding in de groep. De deelnemers gaan solo het bos in, maar staan er niet alleen voor.

In het bos heb ik zelf mogen ervaren hoe snel je je verbonden voelt met de natuur en dat die verbinding je mooie inzichten geeft die zorgt voor meer verbinding met jezelf.

Synergie

“Er is sprake van synergie wanneer de optelsom (oftewel het resultaat) van samenwerkende partijen groter is dan de optelsom van ieders bijdrage. De term is afgeleid van het Griekse synergia, dat samenwerken betekent.”

VEILIGHEID | VERANTWOORDELIJKHEID | VERTROUWEN | VERBINDING

365 en NQ: wat mij betreft een gouden combi!!!

En nu jij:

Wat vind jij nou écht belangrijk? Waar sta jij voor? Wat zijn jouw kernwaarden?

Werk jij in een duo of in een team: Wat zijn jullie gezamenlijke kernwaarden?

Werk jij voor een organisatie of bedrijf: Wat zijn de bedrijfskernwaarden en hoe verhouden jouw persoonlijke waarden zich hier toe?