Selecteer een pagina

4 vragen

Tijdens mijn zoektocht naar een sector passend bij mijn talenten en kernwaarden kwam ik via 365 dagen succesvol in aanraking met The Work. Op 3 augustus jl. ben ik naar de RAI geweest voor een avond met Byron Katie. Zij is de auteur van bestsellers en grondlegger van The Work.

The Work is een manier om stressvolle gedachten te onderzoeken. De vier simpele vragen van Byron Katie hebben de kracht je leven ingrijpend te veranderen. Byron Katie’s The Work houdt het volgende in; Negatieve gedachten kun je niet vermijden, wegstoppen of negeren. Je kunt deze gedachten wel onderzoeken.

The Work is een simpel model van zelf-onderzoek. Bij een negatieve gedachte of overtuiging stel je jezelf namelijk de volgende 4 vragen;

1. Is het waar?

2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?

3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Een laatste stap houdt in dat je de gedachte omkeert en je tenminste 3 specifieke, echte voorbeelden vindt van hoe elke omkering voor jou waar is in deze situatie.

Inzichten

Het was mijn eerste kennismaking met Byron Katie en het was bijzonder om haar 3 uur lang live aan het werk te zien. Dit simpele model heeft mij veel stof tot nadenken gegeven. Zo heeft het zelfs nieuwe inzichten gebracht wat betreft mijn gedachten over hetgeen mij heeft doen besluiten om een carrière switch te maken.

En… The Work bestaat zelfs voor kinderen! Byron Katie heeft namelijk ook een kinderboek geschreven. Als kind al kun je leren je eigen gedachten te beïnvloeden.

Zou dat niet een vast onderdeel van het huidige onderwijs moeten worden?

En nog iets… The Work bestaat ook als App!

Dus vraag jezelf eens af; is het waar? Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?