Selecteer een pagina

“Overlijden Avicii liet André Hazes nadenken over eigen leven”, staat vandaag op de voorpagina van NU.nl.

Regelmatig hoor ik van mensen die iets heftigs hebben meegemaakt in hun leven, dat dát het punt is geweest waarop ze het roer hebben omgegooid. Ze komen er achter wat ze écht belangrijk vinden en realiseren zich dat zij hun leven anders willen inrichten. Terugkijkend zijn er wel eerder momenten geweest waarop ze dingen anders hadden willen doen, maar ze lieten zich leiden door waarden als ‘zekerheid’, ‘veiligheid’ en ‘doorzetten’.

Harde les

Zelf heb ik ook eerst in de put moeten liggen voordat ik de regie durfde te pakken over mijn eigen leven. Al jarenlang had ik een steeds terugkerend gevoel van: Ik wil het anders doen, maar ik deed het niet. Zekerheid, veiligheid en doorzetten waren doorslaggevend.

Jarenlang baseerde ik mijn keuzes op die waarden. Ik koos bijvoorbeeld voor de zekerheid en veiligheid van een vast contract. Dat dit slechts schijnzekerheid en -veiligheid bleek te zijn ontdekte ik op de dag dat ik bedreigd werd.

Ironisch genoeg kwam ik in een situatie terecht waarin ik mij nog nooit zo onzeker en onveilig had gevoeld als ooit tevoren. In die periode van trauma verwerking kwamen alle opgekropte wensen en verlangens naar boven.

Destijds heb ik ontdekt wat ik écht belangrijk vind.

Tegenwoordig leef ik mijn leven met zoveel meer zelfvertrouwen, kracht, plezier en voldoening dan voorheen.

“Had ik maar eerder” is een zinloze gedachte en natuurlijk steekt die wel eens de kop op. Had ik maar eerder ontdekt wat ik écht belangrijk vind en de kracht gevoeld om daar naar te leven. Dan was dat drama niet gebeurt.

Op tijd

André Hazes leek in dit geval op tijd met zijn keuze om het anders aan te pakken: “Toen het nieuws naar buiten kwam dat Avicii een einde aan zijn leven had gemaakt omdat het hem allemaal te veel was geworden, schrok ik heel erg”, vervolgt de zanger. “Ik herkende mezelf in de verhalen en realiseerde me dat er iets moest gebeuren.”, staat op NU.nl.

André Hazes kwam op tijd tot het besef dat bijvoorbeeld de verbinding met zijn vrouw en oprechte aandacht voor zijn zoon vele malen belangrijker zijn dan optredens door het hele land. Mogelijk redde de ingelaste pauze na de dood van Avicci zijn relatie met Monique.

Aan het roer

Ken je dat gevoel van onrust? Het gevoel van onzekerheid. Het gevoel van: is dit nou mijn pad? Stel je eens voor dat je nú helder krijgt wat je écht belangrijk vindt in je leven. Dat je de rode draad vindt in de waarden die in jouw leven belangrijk zijn.

En stel je dan eens voor dat je niet wacht op een vervelende gebeurtenis, maar dat je nú bepaalt dat je hier naar gaat leven. Dat je je niet langer meer laat leiden ( of is het lijden?) door zekerheid, veiligheid of doorzetten. Stel je eens voor dat je keuzes laat bepalen door vrijheid, of vertrouwen, door groei of misschien wel door liefde.

Hoe zou jou leven er uit zien wanneer je je keuzes maakt op basis van wat jij écht belangrijk vindt?

Hoe zou het zijn wanneer jij je leven inricht op jouw manier? Kun je je voorstellen dat je zo dichtbij je zelf blijft? Dat wanneer je doet wat bij je past je geen energie verliest? Omdat hetgeen je doet nou eenmaal weinig energie kost en veel energie oplevert?

Nieuwsgierig naar wat jij nou écht belangrijk vind in je leven?

Foto: Unsplash.