Selecteer een pagina

In juni schreef ik mij na een gesprek met een vriendin heel impulsief in voor de basisopleiding ACT.

Was het impulsief of intuïtief?

Voelen

Het lukt mij de laatste tijd steeds beter om onderscheid te maken tussen dat wat mijn hoofd zegt en dat wat ik in mijn hart voel. Hoe meer ik beweeg richting hetgeen ik écht verlang, hoe harder mijn hoofd gaat schreeuwen. Dan komen de belemmerende overtuigingen naar voren. (“Zou je dit nou wel doen, kan je dit wel, is dit niet te groot voor jou”, etc.)

Wanneer ik mij bewust ben van die gedachten kan ik er afstand van nemen. Daardoor ontstaat er ruimte om te voelen. En dan voel ik welke volgende stap ik te zetten heb. En dat ik dan van te voren niet helemaal weet hoe het gaat lopen dat neem ik dan voor lief.

Acceptance & commitment

7 augustus vertrok ik voor 6 dagen naar een klooster in Gent. Hier volgde ik de ACT zomerweek .

ACT bleek een schot in de roos.

Op de site van SeeTrue staat het volgende geschreven:

“Met ACT therapie werk je aan psychologische flexibiliteit. Psychologische flexibiliteit betekent dat je flexibel om kunt gaan met situaties, gedachten en gevoelens, ook als ze moeilijk of pijnlijk zijn – en tegelijkertijd betekenisvolle keuzes in je leven kunt maken. Hoe beter jij dit herkent en je kunt openstellen voor je ervaringen, hoe groter je vermogen om te werken aan de kwaliteit van leven. Daarnaast leer je met ACT therapie of coaching om je leven in te richten vanuit een diepere verbinding met jouw waarden waardoor je meer betekenis en zingeving in je leven zult kunnen brengen.”

Veerkracht

Wanneer ik ACT plat zou slaan komt het er op naar dat je werkt aan veerkracht.

Dit bereik je wanneer :

-je je open stelt

-je aanwezig bent in het hier en nu

-je leeft naar je waarden

Kernwaarden

Nu ik mij al 3 jaar met ontzettend veel plezier verdiep in kernwaarden weet ik hoe belangrijk het is om te weten waar je voor staat, dit uit te dragen en hier waardevolle acties aan te koppelen. Het leven van je kernwaarden draagt bij aan je zelfvertrouwen en zorgt voor focus en rust.

Soms zijn er momenten in het leven dat het lastig is om te benoemen waar je nu écht voor staat. Bijvoorbeeld in een burn-out of wanneer er sprake is van een negatief zelfbeeld.

ACT is een vorm van coaching waarin je vanuit acceptatie leert omgaan met de verschillende uitdagingen in je leven én van waaruit je tegelijkertijd waardegerichte stappen kunt zetten.

Afscheid en verlies

Voor mensen die te maken krijgen met afscheid en verlies ligt er een uitdagende taak op het gebied van acceptatie. Ik geloof dat daar een enorme kans ligt. Wat als er in een lastige situatie een klein beetje ruimte zou kunnen ontstaan? Ruimte om je (opnieuw) waardevol te verbinden?

Wat betreft de 6 pijlers van ACT: acceptatie, defusie, mindfulness, waarden ontdekken, toegewijde actie en zelf als context herken ik de 4 rouwtaken zoals Manu Keirse beschrijft in zijn boek “Helpen bij verlies en verdriet.”

Het lijkt mij prachtig, of zal ik zeggen waardevol, om met behulp van ACT een klein beetje verlichting te bieden aan gezinnen die te maken krijgen met afscheid en verlies.

Memento mori

Ik geloof dat wanneer je je bewust bent van je eigen sterfelijkheid en wanneer je bewust kan doorleven wat verlies met je doet je je op een krachtigere, diepgaande manier aan het leven kunt verbinden.

Wanneer je de dood omarmt is je leven rijker.

Ga jij ook “aan” op dit onderwerp? En heb jij ervaring met ACT en/of afscheid en verlies?

Ik kom heel graag met je in contact!