Selecteer een pagina

In augustus volgde ik de ACT opleiding in een klooster in Gent. ACT staat voor Acceptance & Commitment Therapy. Momenteel verblijf ik weer in een klooster in België. Dit keer in Ranst. Ik ben mij verder aan het verdiepen in ACT en volg hier de workshop ACT bij rouw.

Veerkracht

ACT richt zich op psychologische flexibiliteit: op veerkracht. ACT kent 6 pijlers.

Mindfulness, Acceptatie, Defusie, Zelf-als-context, Waarden en Waardegerichte acties.

Deze pijlers zijn weer samen te vatten in 3 speerpunten:

Aanwezig zijn, je open stellen en leven naar je waarden.

Acceptatie

Hoe meer ik mij in ACT verdiep hoe meer ik mij bewust word van mijn eigen gedachten en gevoelens én mijn reactie hierop.

ACT vraagt een radicaal andere kijk op moeilijke gedachten en gevoelens. In ACT ga je namelijk niks veranderen. ACT gaat over acceptatie en daardoor ontstaat ruimte. Ruimte om te handelen naar jouw waarden.

Als ACT therapeut/coach/hulpverlener vraagt dit iets heel belangrijks van je:

Je hoeft niks op te lossen!

Wees aanwezig, écht aanwezig bij degene met wie je spreekt. Sta open en wees betrokken.

In die zin pas je de speerpunten van ACT op jezelf toe als professional.

Gister ontving ik geheel onverwachts een groot cadeau.

Een berichtje van iemand die ik pas geleden heb ontmoet.

“Mijn ontmoeting met jou is me dierbaar. Heel fijn om te merken hoe ik zelf stap voor stap heel subtiel kon voelen waar ik behoefte aan had en nodig om weer te landen. 

Ook heel bijzonder om te ervaren hoe fijn ik jouw wijze van begeleiden vind. Ik voelde je volle aandacht en aanwezigheid en de ruimte om zelf te voelen, waardoor ik weer in mijn eigen lijf en eigen kracht kon stappen. Dank je wel daarvoor. “

Ik zou zeggen: Time to ACT!