Selecteer een pagina

Bouddha Stupa

Zondagavond rond 19 uur vertrokken vanaf Schiphol en ongeveer 12 uur later, lokaal maandag middag, landde ik op Kathmandu Airport. Dat is nog eens een snelle reis!

Ik verblijf in het guesthouse waar mama ook zit, gelegen op een heuvel, in het oosten van Kathmandu. Na even op het terras genoten te hebben van een ginger honey lemon tea zijn we samen richting de Bouddha Stupa gegaan, het symbool van het boeddhistische Nepal. Het is prachtig weer, ongeveer zonnig en 24 graden. De heuvel aflopend, over de stoffige deels onverharde weg, de motoren en kleine taxi-tjes ontwijkend, langs de eetstalletjes, de bakken met momo’s en de ienieminie winkeltjes gevuld met zakken chips en zakjes shampoo en conditioner, I LOVE IT.

Aangekomen op het plein van de stupa mogen we alleen linksom de stupa over het plein lopen. Boeddhisten, monniken en pelgrims lopen in drommen langs de stupa, ondertussen biddend en draaiend aan de gebeds wielen. Zo nu en dan klinkt een bel. De stupa is werkelijk prachtig; waar je ook staat, de ogen blijven je aankijken, de gekleurde vlaggetjes wapperend in de wind.

Ik heb gehoord dat hier aan het plein yoga lessen worden gegeven dus ik ga het gebouw in waar het zou moeten zijn. Aangekomen op de derde verdieping laat een vrouw me de yoga classroom zien; door het raam kijk je recht in de ogen van de Boeddha Stupa; WoW! Dat is nog eens een yoga-classroom with a view! Woensdag- en donderdagochtend 07 uur. Ik heb er nu al zin in.

Na een snelle opfrissings in het guesthouse lopen aan het begin van de avond opnieuw de heuvel af. Samen met mama en 2 andere vrijwilligsters van de tehuizen hier eten we in de tuin van een restaurantje. In de avond is het hier wel fris, maar toch is het lekker om buiten te zitten. Met een veg Nepalese thali en een lokaal biertje is het echt genieten.

De avonden zijn hier kort, het is te koud om buiten te blijven zitten en te donker in de buurt om rond te struinen, dus ik lig er op tijd in.

Pashaputinath en Kopan klooster

DInsdag is mama nog vrij en hebben we een hele dag de tijd om samen wat sight seeings te doen. Om de dag maar even luchtig te beginnen wandelen we naar Pashaputinath, de heilige plaats voor de Hindoes waar dagelijks tientallen lijkverbrandingen plaats vinden. Inmiddels draag ik op straat een mondkapje, want het is hier ongelooflijk stoffig. Ik denk dat ik na deze vakantie eerst een week naar Zwitserland moet om op adem te komen..

Onderweg komen we wat straatkindjes tegen die we alvast blij maken met wat gele ballonnen. Aangekomen bij Pashaputinath gaan we aan de rivier zitten waar we een goed zicht hebben op de zuivering van de dode lichamen en op de verbrandingen. Ik ben in Varanasi geweest, waar ik voor het eerst kennis maakte met de lijkverbrandingen en daar was ik er echt ondersteboven van. Inmiddels heb ik een aantal verbrandingen gezien en zit ik er een stuk relaxter bij dan die eerste keer. De lijken liggen hier ook wat meer op afstand. Toch blijf ik dit ontzettend fascinerend vinden. De hele ceremonie, al de bijbehorende rituelen en de ziel die afreist naar het Nirvana.

Ik laat mijn hand nog lezen door een Nepalees die er voor de gelegenheid een vertaler bij haalt. In mijn hand is te zien dat ik 4 kinderen krijg, maar het kunnen er ook 2 of 3 zijn. Dit is natuurlijk goed om te weten! Ik krijg ook te horen dat mijn marriage, fortune line, relationships en life line allemaal “very better”  zijn, en alles wordt vanaf nu nog meer “very better”.

Heerlijk. Deze man IS good vibrations!

We sluiten af met een tika op ons voorhoofd, een mengsel van rijst, water en gekleurd poeder. Na wat gechilld, gedold en gelachen te hebben met de locale Sadhu’s (holy men) verlaten we deze bijzondere plek. We laten de hindoe-wereld voor nu even achter ons en stappen weer binnen in de Boedhistische wereld; we gaan verder naar de heuvel waar het Kopan Klooster ligt.

Het klooster ligt prachtig en we kijken uit over Kathmandu. We eten hier heerlijke momo’s en zijn getuige van de komst van een hoge lama, of zoals ze dat hier noemen een “rimpeltje’. Niemand van de Nederlanders hier die het echte woord kent, maar het klinkt als rimpeltje. Rimpeltje wordt verwelkomd door een haag van monniken, boeddhisten en toeristen. We vallen met ons neus in de boter; een prachtige ceremonie om te zien. We struinen aardig lang door de bijbehorende boekwinkel waar honderden boeken te koop zijn over het Boedhisme, over Mindfulness en over yoga, etc. Heerlijk om tussen te neuzen.

Na deze 2 trips is het de hoogste tijd om op het terras van het guesthouse in de zon te liggen, een boekje te lezen en te genieten van een ginger honey lemon tea. In de avond wandelen we weer de heuvel af en genieten wederom van een heerlijke maaltijd ergens in de tuin van een restaurantje.

Een heerlijke dag in Kathmandu, ik kijk al uit naar morgen!